Log in Log in

Allergenenkaart van het ontbijt van Bed & Breakfast De Achtertuin

Ontbijt
Het ontbijt wordt in de Bed & Breakfast geserveerd en is voor velen een verrassing. De bereiding wordt met de meeste zorg gedaan waaronder het gebruik van verse producten en lekkere warme broodjes. Omdat wij vanaf 13 december 2014 verplicht zijn informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in de producten die wij gebruiken is het ontbijt iets minder een verrassing. Ondanks het feit dat wij ons uiterste best doen de informatie zo zorgvuldig mogelijk te verstrekken willen wij graag bij aanvang van uw verblijf vernemen of u allergisch bent en zo ja voor wat! Het kan namelijk best zo zijn dat u voor bepaalde vruchten allergisch bent die in het kader van deze wet niet verplicht is te melden. Omdat sommige producten verpakt worden gekocht kan bij de productie kruisbesmetting hebben plaatsgevonden en om die reden kunnen tal van producten sporen van noten bevatten.

Allergenen wetgeving
Naar aanleiding van de nieuwe Europese wet (Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011) zijn horecabedrijven verplicht om consumenten informatie te verstrekken over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. De nieuwe wet is bedoeld om de voedselveiligheid voor mensen met een allergie vergroten.

Wat zijn allergenen?
Bij mensen met een voedselallergie reageert het afweersysteem abnormaal sterk op eiwitten in ons voedsel. Deze eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergische reacties gaan gepaard met symptomen als jeuk, zwellingen, uitslag, kortademigheid of overgeven. De ernstigste reactie is anafylactische shock, waarbij symptomen als een sterk verlaagde bloeddruk en bewusteloosheid levensbedreigend kunnen zijn.

Welke allergenen moeten vermeld worden?
Door de Europese Unie is bepaald dat alleen de voedselallergenen die de meeste overgevoeligheidsreacties veroorzaken vermeld moeten worden. De onderstaande 14 allergenen moeten worden opgenomen in de allergenendeclaratie:

 1. Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe / kamut en kruisingen)*
 2. Schaaldieren
 3. Eieren
 4. Vis*
 5. Pinda
 6. Soja*
 7. Melk (inclusief lactose)*
 8. Noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten*
 9. Selderij
 10. Mosterd
 11. Sesamzaad
 12. Zwaveldioxide en sulfiet bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter.
 13. Lupine
 14. Weekdieren

* Uitgezonderd afgeleide producten die niet schadelijk zijn voor mensen met een allergie.
Zie Verordening (EU) nr 1169/2011.

Bron: Algemene Stichting Horeca Onderwijs (SHO)