De aanleg van de vakkentuin

Toen wij het huis kochten was de voortuin een verlaagd liggende tuin. Rondom het huis was met misbaksels (verwrongen stenen van de steenfabriek) een soort afscheiding gemaakt als border langs het huis. De tuin lag zeker 30-40 cm lager als de weg. Dit komt omdat in de jaren 60-70 de Achterweg hoger kwam te liggen als de huizen. Waarom weten wij niet maar veel van de huizen liggen lager als de weg. Gelukkig lag ons huis ca 10-15 cm hoger als de weg zodat wij de tuin (badkuip) konden verhogen.

Voor een boerderij hadden wij het idee om een vakkentuin te creëren van plantvakken symmetrisch verdeeld en omringt door buxus.

Na veel schetsen in de avond uurtjes kwam een bepaalde vlakverdeling uit de bus en hoe de structuur zou worden. Maar dan! Onze voortuin is qua vierkante meters een aardig grote tuin en om daarin straatwerk te leggen met klinkertjes zou aardig in de papieren lopen. Maar waarom dure klinkertjes. Oude betonklinkers passen ook heel mooi. Via via konden wij goedkoop 2e hands straat stenen kopen.

Maar dat is natuurlijk niet alles. De tuin moest opgevuld worden met zand voor de paadjes en grond voor de plantvakken. In totaal ging er meer als 150 kubieke meter grond en zand in de voortuin en zijpaden. Voor de kinderen werd het een mooie zandbak. Gelukkig kan ik zelf aardig goed straatwerk aanleggen en omdat alles precies in elkaar moest overlopen was het een aardige klus die wel een paar weken heeft gekost.  Toen de structuur was aangebracht is rondom de tuin een beukenhaag geplant en zijn we begonnen met het aanplanten van de 13 vakken. Alle vakken zijn afgebakend met buxus haagjes die we zoveel mogelijk zelf hadden opgekweekt.

De aanleg in beeld

Deze vakken hebben meer als 12 jaar prima zo gestaan totdat we last kregen van de schimmel in de buxus. Omdat wij niet wilden spuiten hiertegen hebben we het na 2 jaar aanzien volledig verwijderd. Achteraf is de sfeer nu veel opener en kijk je meer op de planten. Alhoewel de buxus natuurlijk wel een mooie groene strakke omsluiting was van de vakken. Wat ik minder erg vind is de hoeveelheid werk om 2 keer per jaar alles strak te knippen hetgeen ik met de hand deed en geloof mij ook met de waterpas want vlak en recht moest het wel zijn.